Igen, biztos! A KISGÖMBÖC című előadásunkat már csakis felnőtt közönségnek játsszuk. Lehet meglepő, de óriási sikerrel. Vajon hogyan lehet ez, pont egy népmesével? A szakmabeliek tudhatják, hogy a népmesék régen, alapvetően nem gyerekeknek szóltak. Nem meglepő hát, hogy a történet a felnőttközönségnek is rejt tartalmat, mondanivalót. És nem mellékes, hogy Czéh Dániel, “lehengerlő one-man-show”-val szórakoztatja a nézőket. Az előadás elején Dani kialakít egy közvetlen kapcsolatot a nézőkkel, amit az előadás végéig meg is tart. Így pontosan érzekelheti, ha fenntartással ül vele szemben egy néző.

Markó-Valentyik Anna: Az ország több pontján játszottad már A KISGÖMBÖC című előadást. Általában hányan ülnek a nézőtereken?

Czéh Dániel: Az előadás akkor működik leginkább, ha a nézőteret “rendesen be tudom fogni”, vagyis ha mindenkit egy kicsit ki tudok billenteni a megszokott nézői pozícióból. Ennél fogva 40-80 ember tudja megnézni ideálisan, és körülbelül ennyien is szokták. Az Ördögkatlan fesztiválon mondjuk voltak vagy 150-en, de játszottam pici stúdiótérben 30 embernek is.

MVA: Nem furcsa egy általában gyerekeknek szánt mesét felnőtteknek játszani? Hogy fogadják a felnőttek?

CZD: A Kisgömböc egy népmese. A népmesékben olyan ősi tudás van szimbólumokba csomagolva, aminek a kibontogatása számomra izgalmas feladat. Van egyfajta furcsán romanticizáló hozzáálásunk a népmesékhez, ami miatt ezzel gyerekszínház kategóriába száműzzük, de szeretem ezt a berögzültséget provokálni.

Szerintem a nézők se tudják sokszor, hogy mire ülnek be, de az az általános tapasztalatom, hogy kellemesen csalódnak.

MVA: Volt olyan előadás, olyan pillanat, amire sokáig emlékszel majd?

CZD: Ez az előadás a megrendezett, begyakorolt elemek mellett tele van improvizációs lehetőségekkel. Sőt, ezek szerves részei! Így mindig akad olyan helyzet, amin én magam is meglepődöm, és ez általában nagyon jó játéklehetőségeket kínál. Volt olyan néző, aki ki akarta szabadítani Bohust, a főhőst a gömböcből. Volt egy hölgy, akit mikor színpadra hívtam, komolyan vette a szerepét, még szöveget is improvizált magának; van, hogy a padlásra felakasztott gömböcöt akarják tényleg lehozni, sőt

egyszer vitába szálltak velem, hogy a disznóvágás nem pontosan úgy zajlik, ahogyan én ott előadom.

Azt hiszem ez kicsit olyan, mint a régi comedia dell’arte karakterei, egy életen át lehet játszani ezt a szerepet, és mindig lehet újat tanulni.


A következő A KISGÖMBÖC előadás;

2023.02.10. péntek 19:00
A KISGÖMBÖC – Pécs – Escargo Szobaszínház
Jegyvásárlás

2023.02.17. 18:00

A KISGÖMBÖC – Pécs – REGGELI