Talán már tudjátok, hogy a KL Színház előadásai között találhattok small size előadást is, vagyis olyan színházi előadást, mely a legkisebbeket célozza. Ha érdekel a műfaj, sok szeretettel ajánljuk ezt a bejegyzést.

Mint ahogyan Magyarországon, úgy Szlovákia magyarlakta településein is nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett Ringató foglalkozások. A Felvidéken élő magyar családok nagy kedvvel csatlakoznak ezekhez a csoportokhoz. Ezen csapatokkal áll kapcsolatban a Cseperedő program, mely időről-időre csecsemőszínházi előadásokat szervez nekik. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozhatott a KL Színház, IZEG-MOZOG! című előadásával. A Felvidéki turné során közel húsz településre látogatunk el. A programról és annak fontosságáról és fogadtatásáról Berky Angelika program koordinátort kérdeztük!

Markó-Valentyik Anna: Bemutatnád nekünk a Cseperedő programot?

Berky Angelika: A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával 2015 májusában indítottuk útjára a Cseperedő programot, melynek célja egy országos baba-mama klub hálózat kialakítása. Fontosnak tartjuk, hogy a társadalmi élettől időszakosan elszigetelt felvidéki magyar kismamáknak találkozási lehetőséget biztosítsunk, hogy értékes időt töltsünk együtt. A Cseperedő program küldetése: értékes kultúrát közvetítsen, segítse a tudatos gyereknevelést és összetartó közösségekké kovácsolja a magyar családokat, ily módon is segítse a magyar óvoda-iskola választást Felvidéken. A Cseperedő programot 3 irányvonal határozza meg: Ringató foglalkozások, a babaszínházi előadások, illetve gyerekelőadások (amelyekre meghívjuk az adott település óvodásait és kisiskolásait), és a Szülők iskolája, ahol a szülők szakemberekkel beszélgethetnek nevelést érintő kérdésekről, véleményt, tapasztalatot cserélhetnek. Igyekszünk a programba hazai szakembereket bevonni, hogy probléma esetén a szülők tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

MVA: Hány Ringató csoport működik Felvidéken?

BA: 2015-ben egy maroknyi foglalkozásvezetővel 10 helyszínen indítottuk programunkat, mára 31 kolléganővel 75 helyszínen működik a Cseperedő program. Ringató foglalkozások heti rendszerességgel valósulnak meg, havonta több, mint 1500 család vesz részt foglalkozásainkon országos szinten.

MVA: Ha van nehézsége a programnak, mi az?

BA: A Cseperedő baba-mama klub háziasszonyai a Ringató foglalkozásvezetők, akik nem csupán foglalkozásokat tartanak, de szervezik a szülők iskoláját, babaszínházakat, kapcsolatot tartanak a helyi óvódák és iskolák vezetőségével, pedagógusaival, mintegy hidat képezve a magyar szülő és magyar intézmény között. Sajnos már sok a szórványvidék Felvidéken, sok a vegyes házasság, ezért fontos, hogy a magyar ajkú családokat elérjük, hogy közösségek alakuljanak ki, mert hisszük, hogy a közösségnek megtartó ereje van.

MVA: Érzékeltek létszám növekedést az előadások látogatottságában?

BA: Programunkat egyre szélesebb körökben ismerik a családok, így nagy örömünkre csoportjaink folyamatosan szaporodnak, bővülnek.

MVA: Milyen szempont alapján hívjátok meg az előadásokat?

BA: Fontosnak tartom, hogy a kisgyerekek művészeti nevelése már pici korban elkezdődjön, hogy később is fogékonyak legyenek a művészetre, A gyermek mindenre egyforma érdeklődéssel tekint, azt fogja szeretni, amit ismer, amihez élmény fűzi, ezért nagyon odafigyelünk arra, hogy értékes, színvonalas előadásokat hívjunk meg.

MVA: Milyen visszajelzéseket kaptok a szülőkről, foglalkozásvezetőktől?

BA: A babaszínház Felvidéken teljesen új műfajnak számít, elsőként hoztunk ilyen előadást a legkisebbeknek, kezdetben fenntartásokkal fogadták, de mára nagyon megszerették és szívesen látogatják családjaink ezeket a színházi előadásokat. Ezekkel a programokkal olyan családokat is megtudunk szólítani, akik esetleg nem járnak Ringató foglalkozásra. Minden babaszínháznak egy kicsit más a műfaja, de apró közönségét mindegyik elvarázsolja. Én ezeken az előadásokon leginkább a gyerekekben szoktam gyönyörködni, ahogy ragyogó szemekkel és tátott szájjal figyelnek. Ezek a legszebb pillanatok.